A Garzon Bútor Zrt. egészségipari  termékek gyártására irányuló beruházása

A Garzon Bútor Zrt. a dél-dunántúli telephelyén egy kapacitásbővítő beruházást valósít meg, melynek célja a koronavírus-járvány szempontjából releváns egészségipari termékek előállítása. A jelentős beruházáshoz az Európai Unió és a Magyar Állam 486 millió forint feltételesen visszatérítendő támogatással járul hozzá. A projekt a Széchenyi 2020 program keretein belül valósul meg.


A COVID19-járvány rávilágított arra, hogy a hazai egészségipar is azok közé a területek közé tartozik, amelyek jelenleg a nemzetközi piacról történő beszerzésre kényszerülnek - az egészségügyi termékek csupán 18%-a készül itthon - így a kiszolgáltatottság rendkívüli terhet ró az egészségügyi ellátásra. Egyértelművé vált, hogy a COVID megjelenésével a fémüzemi gyártás még inkább felértékelődött, ezért a Garzon Bútor Zrt. a Tamási telephelyén működő fémmegmunkálási termelő kapacitását kívánja bővíteni új, a legmodernebb technológiát képviselő eszközök, gépek beszerzésével. A 2021. évben megvalósuló beruházás célja a koronavírus-járvány okozta megrendelői igények rövid határidővel történő kielégítése.

A technológiai fejlesztés a Mikro-, kis- és középvállalkozások egészségipari termékek gyártására irányuló fejlesztéseinek támogatása című, GINOP-1.2.15-21 kódszámú felhívás keretében valósul meg, eredményeképpen pedig olyan termékek gyártása valósulhat meg Magyarországon, amelyek jelenlegi import beszerzése ellehetetleníti az egészségügyi ellátás biztosítását. A termékek a koronavírus által megbetegített személyek gyógyításában, terápiás kezelésében használhatóak, emellett pedig a védekezésben is fontos szerepet töltenek be (például intenzív ágy, izolációs rátét, lélegeztetőgép és infúziótartó állvány).

A projekt adatai: 

  • A kedvezményezett neve: Garzon Bútor Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • A projekt címe: A Garzon Bútor Zrt. koronavírus-járvány szempontjából releváns egészségipari termékek előállítására irányuló kapacitásbővítő beruházása
  • A szerződött támogatás összege: 486.078.631 Ft
  • A támogatás mértéke: 80%

A projekt leírása: 

  • A Garzon Bútor Zrt. jelen projekt keretében a koronavírus-járvány okozta megrendelői igények rövid határidővel történő kielégítése érdekében egészségipari termékek, berendezések gyártására irányuló kapacitásbővítő beruházást kíván megvalósítani új, a legmodernebb technológiát képviselő eszközök, gépek beszerzése révén. Egyértelművé vált, hogy a COVID megjelenésével a fémüzemi gyártás még inkább felértékelődött, ezért a társaság a fémmegmunkálási termelő kapacitását kívánja bővíteni. A technológiai fejlesztés eredményeképpen előállított termékek a koronavírus által megbetegített személyek gyógyításában, terápiás kezelésében használhatóak, emellett pedig a védekezésben is fontos szerepet töltenek be.
  • A projekt befejezési dátuma: 2021.11.22.
  • A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.15-21-2021-00009

További információ kérhető:

Nagy Lajos vezérigazgató 

Telefon: +36 22 512 220

e-mail: garzon@garzon.hu